26 Mart, 2024

Soğuk Kış Günlerinde Araçları Donmaktan Kurtaran Pratik Çözümler!

Türkiye yoğun bir kış geçiriyor. Birçok ilde yoğun bir kar var ve soğuklar eksilere kadar iniyor. Böyle bir havada araçla yola çıkmak doğru olmasa da tır şoförleri ve mecburi olarak araç kullanmak durumunda kalanlar var. Ancak bunlar içinde araçları çalıştırmak, en az araç sürmek kadar zor olabiliyor. Donan araçları çalıştırabilmek için farklı yöntemler kullanılsa da bilinçsizce yapılan her yöntem fayda değil, zarar sağlayabilir. Mühendislik Odası tarafından yayınlanan bilgileri derlediğimiz yazımızda tır ve diğer şoförler için en geçerli tekniklere yer verdik.

Kışın Araç Bakımının Önemi
Kışın Araç Bakımının Önemi

Kışın Araç Bakımının Önemi

  • Ağır tonajlı araç şoförleri gece görüşünün hayli düştüğü zamanlarda araçlarını güvenli bölgelere çekebilirler. Ancak sabaha yola devam edebilmek için araç motorunun donmaması oldukça önemli bir mesele. Bunun için şoförler iki saatte bir aracı çalıştırarak, en az 10 dakika rölantide bırakmaları gerekiyor.
  • Binek türü araçlar içinde bu durum oldukça önemlidir. 10 dakika olmak kaydıyla günde en az 2 defa araçlar rölantide tutulmalıdır.
  • Ağır tonajlı araçlara sahip şoförler, donan araçlarını çalıştırabilmek için araç altında ateş yakarlar. Bu sistemle elde edilmek istenilen şey; yağı ısıtmak, mazot filtresinde söz konusu olan donmayı ortadan kaldırmaktır. Ancak bu işlem tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunun yerine sıcak hava üflenmesi veya dizele antifriz katılması gerekir.
  • Havalı frenlere sahip araçların donmasını engelleyecek önemli yöntemlerden birisi, hava tanklarına alkol konulmasıdır. Farklı alternatifler olarak ise, hava kızdırıcı aparatlar veya hava kurutucular tercih edilerek motorun donmasının önüne geçilebilir.
  • Park tercihi de araçların donma ihtimalini veya riskini arttıran bir konudur. Şoförlerin mümkünse araçlarını kapalı alanlara koymaları gerekiyor. Bu mümkün olmuyorsa, kuzeye ve rüzgârı çok fazla yiyecek konumlara parktan kaçınılması lazımdır.
Akü Değişimi Ne Zaman Olmalı?
Akü Değişimi Ne Zaman Olmalı?

Akü Değişimi Ne Zaman Olmalı?

Bir akünün ömrü en fazla 4 senedir. Bazı şoförler araçlarının daha iyi çalışacağını düşünerek, akü değişim dönemlerini kışa denk getirmeye çalışırlar. Ancak soğuk havalarda sıfır bir akü de takılsa, aracın çalışmama riski vardır. Çünkü soğuk havalarda akünün şarj tutma performansı düşer. Bu da aracın çalışmasını engeller. Akü değişimi için en uygun aylar Eylül ve Ekim’dir.

Akü bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve önerilere uygun akü bakımıyla ilgili detaylara ulaşmak için Akü Bakımı ve Kullanım Rehberi Püf Noktaları sayfamıza göz atabilirsiniz.

Doğru Motor Yağı Seçimi: Tam Sentetik Yağlarla Motorunuzu Koruyun!
Doğru Motor Yağı Seçimi: Tam Sentetik Yağlarla Motorunuzu Koruyun!

Doğru Motor Yağı Seçimi: Tam Sentetik Yağlarla Motorunuzu Koruyun!

Kışın aracınızın çok iyi bir performans sunması için yağ seçimi de önemli. Araç motorunun çabuk donmasına sebebiyet veren yağlardan vazgeçilerek, tam sentetik yağ tercih edilmelidir. Bunun sebebi, tam sentetik yağların mevsim değişikliklerinde bile akışkanlık özelliklerini bozmamasıdır. Bu bakımdan en doğru tercih 5-30 tam sentetik yağ seçimi olur. Böylece motordaki aşınmalar da en aza inebilir. Tam sentetik yağ ve diğer motor yağlarına en uygun fiyatlar ile Oilmarkt'dan orijinal ve en yeni tarihli ürünlere ulaşabilirsiniz.

Doğru motor yağı seçimi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve önerilere uygun motor yağları ile ilgili detaylara ulaşmak için Motor Yağı Seçimi ve Viskozite: Araç Bakımında Önemli İpuçları sayfamıza göz atabilirsiniz.  

  • Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması
    24 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması

    Otomobillerde egzoz dumanı görmek, genellikle bir sorunun habercisidir ve aracın performansı ile çevresel etkileri üzerinde ciddi problemlere yol açabilir. Egzozdan siyah duman çıkması çevreye zarar verebilir, ancak en önemlisi aracın motor sağlığı hakkında ö...

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.