Vade farksız 3 Taksit Seçeneği
1000 TL üzeri ücretsiz kargo
ORİJİNAL VE YENİ TARİHLİ ÜRÜNLER
Vade farksız 3 Taksit Seçeneği
1000 TL üzeri ücretsiz kargo
Gres Yağı Nedir? Nerelerde Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Gres Yağı Nedir? Nerelerde Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Sep 5, 2023

Gres Yağı Nedir?

Rulmanlara sürülen gres yağı
Rulmanlara sürülen gres yağı

Gres yağı, makine parçalarında ve dişlilerde kullanılan bir yağ çeşididir. Bu yağ türünün kullanım süresi oldukça eskiye dayanır. Araç motorlarında, yük araçlarında, motosikletlerde ve traktörlerde yaygın olarak bu yağ kullanılır. Bunun dışında gres yağı genel olarak sanayi sektöründe bolca kullanılır. Makinelerin çalışma sistemini düzene sokan bu yağ, sürtünme sırasında koruyucu ve hasarı önleyici özellik gösterdiği için, makinelerin daha az tahrip olmasını sağlar. 

Gres Yağı Nerelerde Kullanılır?

Gres yağı oldukça eski zamanlardan beri kullanılan bir yağ. Yağ katkıları arasındadır. Yağ katkıları içinde değerlendirilen gres, ısıyla beraber doyma noktasına ulaşır ve eriyerek sıvı bir hale gelir. Gres yağı mekanik aksamda kullanılır. Gres yağı, çoğunluklar mineral yağ ve sabun emülsiyonu içerir. Gres yağı yüksek sıcaklıklarda, düşük ısılarda ya da ağır yüklerin kullanıldığı alanlarda kullanılabilir. Araçlar için kullanılan gres yağı mekanik aksamın temizlenmesine destek olur. Servis bakım zamanının uzamasını sağlar ve parçaların daha sağlıklı ve uzun süre çalışmasına olanak tanır. Bunun dışında, daha az oranlarda yağ kullanılmasını sağlayarak, aracın daha istikrarlı şekilde çalışmasına destek olur. Gres yağının kullanımı sayesinde, aşınmalar engellenir. Parçalar birbirine daha uyumlu hale gelir.

Gres yağı, aşağıdaki üç bileşenden oluşur:

  • Kıvamlaştırıcı etmen %5 ila %20
  • Baz yağlar %80 ila %95
  • Katkı maddeleri %0 ila %10

Gerek sabun gerekse diğer maddeler gibi kıvamlaştırıcı etmenler, yağ performansı üzerinde muazzam bir güce sahiptir.

Gres Yağı Çeşitleri Nelerdir?

  • Beyaz Gres Yağı: Çalışma sıcaklığının çok yüksek olmadığı orta devirlerde, normal yükte, düz yataklarda kullanılıyor. Otomotiv alanında ise mekanik parçaların yağlanmasında kullanılıyor.
  • Lityum Rulman Gres Yağı: Çalışma sıcaklığı 135 dereceye kadar olan rulmanlar için, merkezi yağlama sistemlerinde ve ağır yük taşımacılığında kullanılıyor. Rulman gres soğuk havalarda üstün nitelikli çalışma gösterir. Parçaların donmasını engeller.
  • Kırmızı Gres Yağı: Kırmızı gres, taşıt araçların ve fabrika makinelerinin düz yataklarında yağlama amacıyla kullanılıyor. Genellikle şase uygulamalarında kullanımı sağlanır.
  • Yeşil Kauçuklu Gres Yağı: Kaliteli olan baz yağlar ve sabun yağları ile karışımı ile formüle edilmiştir. Çalışma sıcaklığı 65 dereceye kadar çıkabilir.
  • Mavi Lityum Kompleks Gres Yağı: Yüksek sıcaklık ve ağır yük uygulamaları için tasarlanmış bir yağlayıcıdır. Uzun ömürlü performans ve mükemmel aşınma direnci sağlar, ayrıca suya, oksidasyona ve paslanmaya karşı koruma sunar.
Gres yağı çeşitleri ve renkleri
Gres yağı çeşitleri ve renkleri

Gres yağı oldukça etkili, yüksek performans sağlayan ve araçlar için kullanılması önem teşkil eden bir yağ çeşididir. Kullanıldığı bölgede gerçek bir temizlik sağlamaya yardımcı olur ve kullanılan bölgenin düzgün yağlanması sayesinde o bölgenin dış etkenlerden (toz, sürtünme kaynaklı hasarlar vs.) korunmasını sağlar.

Kalınlaştırıcı TipiSu DirenciMekanik KararlılıkSıcak DirenciKorozyon Direnci
Kalsiyum********
Lityum*************
Lityum/Kalsiyum**************
Lityum Kompleks***************
Kalsiyum Sülfonat Kompleks*****************

Kauçuklu Gres Yağı Nerelerde Kullanılır?

Kauçuklu gres yağı, endüstriyel makinelerin sızdırmazlık ve aşınma noktalarında kullanılır. Contaların yıpranmasını engeller ve kauçuk yüzeylere esneklik kazandırır. Otomotiv sektöründe, süspansiyon parçaları ve şase bölgelerinde tercih edilir. Suya ve toza karşı direnç sağlar. Yüksek basınca dayanıklıdır ve parçaların ömrünü uzatır. Düşük ve orta sıcaklıklarda stabil kalır. Özellikle hareketli yerlerde sarsıntıyı azaltır. Metal-kauçuk temas noktalarında kayganlık sağlar. Bu sayede sürtünme yüzeylerinde ısı artışı minimumda tutulur. Düzenli uygulama, bakım masraflarını azaltır.

Paylaş: