Yıl sonu yaklaşırken araba dünyasındaki tüm otomobil üreticileri araçlarının yeni model ve yeni tasarımlarını öne sürmektedirler. Otomobil almadan önce nelere dikkat etmeliyiz. Alacağımız aracın dizel mi ya da benzinli mi vs. gibi düşünceler kafamızı karıştırabilir. Bu yazımızda sizlere araç alırken nelere dikkat etmeliyiz onun hakkında fikirlerimizi sunduk.
Sıfır Araç Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu konulara daha önce değinen olmadığı için açık açık yazmak gerektiğini düşünüyorum.
Öncelikle almayı düşündüğümüz aracı bayiden çıkarmadan ve teslim almadan önce kesinlikle ve kesinlikle bayiinin servisine indirip tamamen hatasız olduğuna dair ekspertiz yaptırılmalı ve bu rapor imzalı ve kaşeli olarak belgelenmelidir. Alınan bu rapor yarın karşımıza çıkacak bayii ya da fabrikasyon hatanın veya hataların çözümü için sizlere yasal bir güvence olacaktır. Verdiğiniz onca paranın tam olarak karşılığını almak için bu gibi uyarılara dikkat etmeliyiz.
İkinci El Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Aksi takdirde, sorunlarla karşılaşabilir, aracı gerçek piyasa değerinin çok daha üstüne satın alabilir veya aldığınız araçtan memnun kalmayabilir ve zarar edebilirsiniz. Öncelikle yetkili servis bakımlı ve tüm bakım onarım ve hasar kayıtları kilometreleri ile kayıtlı olan araçları almaya özen gösteriniz. İlk sahibinden satılan araçları almaya özen gösteriniz. Bu ve bunun gibi dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sizler için maddeledik;
İkinci El Araç Alımında Uzman Tavsiyeleri
Beğendiğimiz aracın şasi ve motor numarasının ruhsatla uyuştuğunu araç bilgilerinin plakasının marka ve modelinin doğru olduğuna bakınız ve emin olunuz.
Aracın ruhsatındaki ilk tescil tarihinin aracın model yılı ile aynı olduğundan emin olunuz (pert veya ticariden çıkma olmadığına emin olmak için)
Aracın plaka, şasi no ve motor no sorgusu 5664 üzerinden yapınız.
Sigortacınız aracılığı ile aracın pert raporu ve ağır hasar kaydı olmadığına ve kaçıncı sahibi olacağınızı öğrenin. Çok fazla el değiştirmiş araçların büyük bir sıkıntıları olabileceğini unutmayınız.
Alacağınız aracın kaporta aksamında değişen ve boyanan parçaları olmayan kazasız araçları seçmeye çalışın veya ne kadar az boyanan veya değişen parça var ise o kadar makbul olacaktır.
Mümkün olduğu kadar düşük km li ve bakımlı araçları almaya çalışınız.
Kesinlikle şasiler, ana direkler, bagaj havuzu düzeltilmiş, hava yastıkları açılmış veya tamir görmüş araçları almamaya özen gösterin.
Aracın içini dışını iyi inceleyin, ortalama bi kullanıcıda bakımları düzenli yapılmış özenle kullanılmış bi araç 200-250 bin km ye kadar pek yıpranmaz. Eğer araç içi ve dışı çok yıpranmış ise km’sinden şüphe duymalısınız. Piyasada 5 yaşını geçmiş birçok aracın km sinin düşürülmüş olduğunu unutmayınız.
Uzaktaki satıcıya kesinlikle sanal ortamlardan banka veya PTT havalesi ile kaparo olarak para veya başka zinet değeri olan meta ve menkul göndermeyiniz.
Almayı düşündüğünüz aracı kesinlikle ve kesinlikle yetkili servisinde veya 2. el ekspertizde muayene ettiriniz ve raporu ile satıcının söylediklerinin tuttuğuna emin olunuz.
Aracınızı satarken çek senet veya taksit dahil başka ödeme türleri ile satmayın sadece nakit işlem yapınız.
Noter hariç hiçbir yerde almayı düşündüğünüz araca para veya ödeme yapmayınız.
Aldığınız aracın yedek anahtarı ve kullanım kılavuzlarını tam ve eksiksiz olarak teslim alınız.
Otomobillerdeki DSG şanzıman teknolojisi, sürüş performansını artırarak hem hız hem de konfor açısından büyük avantajlar sunar. DSG şanzımanın sağladığı hızlı vites geçişleri ve yakıt tasarrufu araç sahipleri için en önemli özellikler arasındadır. Dolayısıyla ...
Aracınızı kullanırken gösterge panelinde bir ışık yanıp sönerse bu size önemli bir bilgi veriyor olabilir. İkaz lambaları, aracınızın sağlığı hakkında sizi bilgilendiren en temel göstergelerdendir. Ancak birçok sürücü bu ışıkların anlamlarını tam olarak bilmey...
Motor yağı, aracınızın verimli ve uzun ömürlü çalışmasını sağlamak amacıyla kullanılan en önemli araç sıvılarından biridir. Yağın yetersiz ya da çok olması, motorda farklı sorunlara neden olabilir. Zamanla motorun zarar görerek daha büyük sorunlara yol açması ...