23 Mart, 2024

Motor Yağı Seviyesi Kontrolü ve Değişimi Nasıl Olmadır?

Motor Yağı Eksik veya Fazla Olursa Ne Olur?

Aracınızda kullanılan ve araç üreticisinin istemiş olduğu onay şartnamesine göre üretilen motor yağı, motor içerisinde bulunan parçaların yağlanmasını sağlayarak verimli çalışmasına olanak sağlar. Motor yağları parçaları yağlamasının yanı sıra motor içerisinde oluşabilecek kurum ve kirlerin temizlenmesini sağlar.

Araç üreticisinin belirlemiş olduğu karter haznesi kadar motor yağı eklenmelidir. Motor gücüne göre değişmekte olan motor yağı hazneleri standart ölçüde değildir. Peki, motor yağı eksik veya fazla olması durumunda aracımızda oluşabilecek problemler nelerdir?

Motor Yağı Eksik veya Fazla Olursa Ne Olur?
Motor Yağı Eksik veya Fazla Olursa Ne Olur?

Motor Yağı Eksik Konursa Ne Olur?

  • Motor hazne içerisinde yeterli yağlama yapmadığı için metal sürtünmesinden kaynaklı aşınmalar meydana gelir.
  • Motor, kendi içerisinde ısınarak hararet yapabilir veya stop edip kendini korumaya alabilir.
  • Eksik yağ olması durumunda motor yatak sararak yüksek maliyetler oluşturabilir.

Motor Yağı Fazla Eklenirse Ne Olur?

Motorun daha iyi ve performanslı çalışabilmesi için motor yağının düzenli olarak değişmesi ve kontrol edilmesi gereklidir. Üreticinin vermiş olduğu onay ve şartnameleri karşılayan motor yağlarını kullanmak hem sizin hem de aracınız için daha iyi olacaktır. Motor yağı değişimi esnasında belirlenen ölçüden fazla motor yağı koymayınız. Fazla motor yağı konulduğu takdirde bazı sorunlar oluşacaktır;  

  • Yağ basıncı artar bunun sonucunda pompa ve filtreye zarar verebilir.
  • Eski model araçlarda krank keçelerini patlatabilir ve motor yağı sızdırması meydana gelir.
  • Yeni model araçlarda yağı yanma odasına atar ve mavi duman çıkmasına neden olur.

Motor Yağı Ne Zaman Değişir?

Araç üreticilerinin belirlemiş olduğu zaman dilimlerinde motor yağının değişmesi ve yenilenmesi gereklidir. Bunun yanı sıra kullanım tarzı, iklim şartları ve aracın yakıt türü gibi durumları da incelemekte fayda vardır. Yağ değişimi 5000 – 15000 km arasında genellikle değişimi sağlanmaktadır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: Motor Yağı Seçimi ve Viskozite: Araç Bakımında Önemli İpuçları

Motor Yağ Çubuğu Seviyesi Nerede Olmalı?

Yapmanız gereken ilk işlen aracınızı düz bir yere çekmeliyiz aksi takdirde meyilli zemin olması durumunda net bir ölçüm sağlayamayız ve yanlış ölçüm yapabiliriz. Motor stop edildikten sonra 2 – 3 dk beklemeniz gerekiyor çünkü yağın kartere inmesi zaman alabilir. En iyi kontrolün sağlanabileceği bölüm motor yağ seviye çubuğundan kontrol etmektir. Her araçta çok kolay noktada bulunan motor yağ ölçüm çubuğu genellikle tutamaç kısımları sarı renkte olması nedeni ile göze çabuk çarpmaktadır. Yağ ölçüm çubuğunu çıkartıp öncelikle temizleyip, tekrar sokup çıkartmamız sonucunda çubuk ucunda çizilen MAXIMUM ve MINUMUM çizgileri mevcuttur. Motor yağının MAXIMUM çizgisine yakın yerde olması gereklidir.

  • Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması
    24 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Egzozdan Siyah Duman ve Egzozdan Beyaz Duman Çıkması

    Otomobillerde egzoz dumanı görmek, genellikle bir sorunun habercisidir ve aracın performansı ile çevresel etkileri üzerinde ciddi problemlere yol açabilir. Egzozdan siyah duman çıkması çevreye zarar verebilir, ancak en önemlisi aracın motor sağlığı hakkında ö...

  • Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı
    6 Nisan, 2024
    Caner Parlak

    Hararet Göstergesi Kaçta Olmalı? Araçlarda İdeal Motor Sıcaklığı

    Araçlarınızın sağlığı ve performansı için motorun ideal sıcaklığını korumak son derece önemli olduğundan hararet göstergesi büyük önem taşır. Çünkü hararet göstergesinin doğru çalışması ve ideal sıcaklık aralığında olması motorun sağlıklı şekilde çalıştığının ...

  • Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?
    19 Mart, 2024
    Caner Parlak

    Yağ Müşürü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günümüzün modern otomobillerinde, motorun sağlığı ve performansı için pek çok önemli parça bulunur. Bu parçalardan biri de yağ müşürüdür. Yağ müşürü, motor yağ basınç sensörü olarak da bilinir. Dolayısıyla araç sahipleri için oldukça önemli bir parçadır.