Teknolojinin insana sunduklarından oldukça memnunuz. Ancak teknolojiyi bir yandan faydalı bir şekilde kullanırken, diğer taraftan zararları sebebiyle dünyamızı yok etme tehlikesi de söz konusudur. Teknolojinin dünyamıza verdiği zararları en aza indirmek için bilim adamları tarafından birçok çalışma yapılıyor. Dizel partikül filtresi de bu çalışmalardan birisidir. Dizel araçlar için otomobil sektöründeki mühendislerce geliştirilen partikül filtresi, yanma sırasında meydana çıkan zararlı gazların tutulmasını sağlıyor. Böylece araçlardaki emisyon salınım oranı daha da az gerçekleşiyor.
DPF Nedir?
Dizel partikül filtresi, araçların egzoz sistemleri içerisindedir. Bu filtre, yukarıda ifade ettiğimiz gibi yanma esnasında meydana çıkan birçok zararlı gazı tutar ve doğaya salınmasını önler. Böylece, günümüzün en büyük sorunları ve tartışmaları arasında bulunan iklim değişiklerine sebep karbon salınım oranları kontrol altına alınmış oluyor. En son önemli bir araç markası tarafından dizel partikül filtresindeki sorunlar nedeniyle emisyon salınım oranı hakkında yıpratıcı iddialar ortaya atılmıştı. Bir otomobil markası için dizel partikül filtresindeki sorunların ne kadar büyük itibarsızlığa neden olabileceği söz konusu markanın yaşadığı sansasyonel iddialarla görülmüştü.
Dizel Partikül Filtresi Nasıl Çalışır?
Yanma esnasında meydana çıkan zararlı gazları yüzde 80’ne kadar tutma başarısı gösteren partikül, belli bir zaman sonra işlevini yitirmeye başlar. Filtre yüksek sıcaklık verilerek temizlenebilir ancak bir süre sonra u yöntem de filtredeki zararlı gazların kapattığı gözenekleri açmaya yetmez. Filtrenin tıkanmasın en büyük sebepleri ise şöyledir; dizel partiküllü motor yağının düzenli aralıklarla temizlenmemesi sonucunda meydana gelen küller, ağır pislik kalıntıları ve çok ucuza satın alınan kalitesiz yakıt.
Egzoz sistemleri dizel partikül filtresini rejenerasyon denilen yöntemle temizleyecek şekilde tasarlanır. Rejenerasyon, yüksek ısıyla partikül içerisindeki maddeler ortadan kalkmasını sağlar. Bir zaman sonra bu sistem de işe yaramayacağı için partikül sisteminin değişmesi gerekir.
Motorlu Taşıtlarda Dizel Partikül Filtresinin Önemi
Partikül filtresi dolduğunda ekran göstergesinde uyarı lambası yanar. Rejenerasyon yöntemiyle partiküldeki kalıntıları temizlemek bir yere kadar mümkün olabilir. Ancak soğuk havalarda rejenerasyon yapmak da mümkün olmadığından filtrenin ömrü dolduğundan daha da kısalabilir. Bu gibi durumda emisyon salınım oranı yükselir. Bunu önlemek için yeni bir partikül filtresi alınması gerekir. Aksi durumda doğaya verilen zarardan dolayı Kyoto protokolü gereği birtakım zararlarla karşı karşıya kalmak söz konusu olacaktır.
Dizel Partikül Filtresi Ne İşe Yarar?
Yeni jenerasyon otomobillerde standart haline gelen DPF, işlev açısından ağırlıklı olarak benzinli araçlarda bulunan katalitik konvertör ile benzerlikler gösteriyor. Katalitik konvertör, karbondioksit gazını başarılı bir şekilde filtre edebiliyor. Ancak dizelin yanması ile ortaya çıkan nitrojen oksit ve nitrojen dioksit gibi zararlı atıkların havaya karışmasını engelleme konusunda yetersiz kalıyor. Partikül filtresi ise bu bileşenlerin doğaya karışıp çevreyi kirletmesini ve insan sağlığına zararlı etkilerin ortaya çıkması riskini önemli ölçüde azaltıyor.
DPF, genel olarak 1200 °C’ lik ısıya dayanıklı özel seramik malzeme kullanılarak üretiliyor. Filtrenin ayrıca silisyum karbürden üretilen versiyonları da bulunuyor. Seramik bazlı çeşitlere göre çok daha dayanıklı olan silisyum karbür filtreler, 2700 °C’ye kadar sorunsuz çalışıyor.
Otomobillerdeki DSG şanzıman teknolojisi, sürüş performansını artırarak hem hız hem de konfor açısından büyük avantajlar sunar. DSG şanzımanın sağladığı hızlı vites geçişleri ve yakıt tasarrufu araç sahipleri için en önemli özellikler arasındadır. Dolayısıyla ...
Aracınızı kullanırken gösterge panelinde bir ışık yanıp sönerse bu size önemli bir bilgi veriyor olabilir. İkaz lambaları, aracınızın sağlığı hakkında sizi bilgilendiren en temel göstergelerdendir. Ancak birçok sürücü bu ışıkların anlamlarını tam olarak bilmey...
Motor yağı, aracınızın verimli ve uzun ömürlü çalışmasını sağlamak amacıyla kullanılan en önemli araç sıvılarından biridir. Yağın yetersiz ya da çok olması, motorda farklı sorunlara neden olabilir. Zamanla motorun zarar görerek daha büyük sorunlara yol açması ...