Süper Fiyat Süper Teklif

  • Image
24 Temmuz, 2024

Motor Yağ Son Kullanma Tarihi Nedir? Madeni Yağ Nedir?

Madeni Yağ Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Madeni yağlar; değişik viskozitedeki baz yağlar ve bu baz yağlara katılan, aşınmayı, paslanmayı, köpürmeyi oksitlenmeyi önleyici, vizkozite ayarlayıcı, dispersiyon ve basınca dayanıklılık gibi fiziksel ve kimyasal özellikler kazandırıcı çeşitli katıklar ile harmanlaması ve muhtelif ambalajlara doldurulması işlemine tabi tutulmak suretiyle imal edilirler. Ayrıca, petrol esaslı olmayan ve kimyasal sentez yöntemleriyle elde edilen sentetik yağlar da sağladığı üstün kimyasal ve fiziksel özellikleri nedeniyle madeni yağ imalatında kullanılmaktadır.

Otomotiv yağları; (motor yağları, dişli, rulman ve yatak yağları, transmisyon yağları, makine yağları, gresler, tam sentetik yağlar, vb.)

Endüstriyel yağlar; (ısıl işlem yağları, metal, deri ve tekstil makine yağları, hidrolik yağlar, şanzıman ve kızak yağları, pas önleyici ve çözücü müstahzar yağlar, tam sentetik endüstriyel yağlar vb.) olarak sınıflandırılırlar.

Motor Yağ Son Kullanma Tarihi Nedir?
Motor Yağ Son Kullanma Tarihi Nedir?

Madeni Yağların Görevi Nedir?

En mükemmel şekilde üretilmiş parçaların yüzeylerinde bile tam bir düzgünlük ve parlaklık sağlanamaz. Yüzeyde asperit adı verilen, çok küçük ve ancak mikroskopla görülebilen girinti ve çıkıntılar vardır. İki kuru yüzey birbirine temas ettiğinde, bu girinti ve çıkıntılar yüzeylerin hareketine karşı direnç gösterir. Bu dirence “sürtünme” denir. Yağlayıcıların esas görevi, yüzeyler arasındaki bu sürtünmeyi azaltmak, birbirleriyle temas halindeki yüzeyler arasında film tabakası oluşturarak iki katı cismi birbirinden ayırmak ve parçaların kolay hareketini sağlamaktır.

Yazımızda bulunan bilgilerin devamı için lütfen linke tıklayınız.

http://www.kmo.org.tr/resimler/ekler/7f0d795528ae7c7_ek.pdf?tipi=4&turu=R&sube=0 adresinden alıntı yapılmıştır.

Madeni Yağ ve Motor Yağlarının Son Kullanma Tarihi Nedir?

Madeni yağların veya motor yağların üretimi esnasında saklama ambalajlarının üzerinde üretim tarihi yazılı bulunmaktadır. Ama motor yağlarının üzerine üretim tarihi yazılı olmasına rağmen son kullanma tarihi hakkında bizlere herhangi bir bilgi verilmemektedir. Yapılan araştırmaya göre saklama koşullarına bakılarak, motor yağlarının son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 5 (beş) yıldır. Endüstriyel yağların son kullanma tarihi ise 10 (on) yıldır. Gres yağlarında ise son kullanma tarihi 15 (on beş) yıldır.

Buradan Motor Yağı Numaralarının Anlamı Nedir? Viskozite Nedir? konumuza bakabilirsiniz.

  • DSG (Direct Shift Gearbox) Şanzıman Nedir? Nasıl Çalışır?
    1 Kasım, 2024
    Caner Parlak

    DSG (Direct Shift Gearbox) Şanzıman Nedir? Nasıl Çalışır?

    Otomobillerdeki DSG şanzıman teknolojisi, sürüş performansını artırarak hem hız hem de konfor açısından büyük avantajlar sunar. DSG şanzımanın sağladığı hızlı vites geçişleri ve yakıt tasarrufu araç sahipleri için en önemli özellikler arasındadır. Dolayısıyla ...

  • Arabalardaki İkaz Lambaları ve Anlamları Nelerdir?
    23 Ekim, 2024
    Caner Parlak

    Arabalardaki İkaz Lambaları ve Anlamları Nelerdir?

    Aracınızı kullanırken gösterge panelinde bir ışık yanıp sönerse bu size önemli bir bilgi veriyor olabilir. İkaz lambaları, aracınızın sağlığı hakkında sizi bilgilendiren en temel göstergelerdendir. Ancak birçok sürücü bu ışıkların anlamlarını tam olarak bilmey...

  • Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir? ve Yağ Çubuğu ile Kontrol
    12 Ağustos, 2024
    Caner Parlak

    Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir? ve Yağ Çubuğu ile Kontrol

    Motor yağı, aracınızın verimli ve uzun ömürlü çalışmasını sağlamak amacıyla kullanılan en önemli araç sıvılarından biridir. Yağın yetersiz ya da çok olması, motorda farklı sorunlara neden olabilir. Zamanla motorun zarar görerek daha büyük sorunlara yol açması ...