Otomobillerde olmazsa olmaz olan, en önemli sistemlerden biri olan fren sistemi, hareket halindeki aracı yavaşlatan, fren pedalı sayesinde kuvveti tekerlek sistemindeki balatalara fren hidrolik yağının sıkışıp, balataların diske baskı uygulaması ile çalışır. Aracı yavaşlatmaya ya da durdurmaya çalıştığımız anda balatalar, diske yaklaşık 2 ton baskı uygular. Balatalar yüksek sürtünme katsayısına sahip amyant ve reçine bileşimli yapıdır. Sıcak ve soğuk ortamlara oldukça dayanıklıdır.
Fren Balatası Neden Ses Yapar?
Fren balatasını değiştirdiğimiz zamanlar da fren balatalarının yumuşak olmasına dikkat etmeliyiz. Yumuşak balatalar, daha iyi frenlemeye sahip olmalarına karşın çabuk biterler. Sert balatalar ise fren kabiliyetinin zayıf olmasına karşın, uzun yıpranma süresine sahiptirler ancak ses yaparlar. Diskinizde yıpranma var ise yumuşak balata takmanız bile ses yapmasına engel olamaz. Diskiniz eğer yıpranmış ise torna işlemi görerek yıpranmış olan yerler giderilerek yeniden takılır. Ancak disk için talaş kaldırma veya tornalama tek seferlik uygun görülüyor. Bir diğer neden ise toz taneciklerinin balata ve disk arasına girmesi frene bastığımızda ses yapmasına neden olur.
Dikkat edilmesi gerekilen ilk husus; balatalar, araca ilk takıldığı zaman araç sistemine ve yapısına alışma süreci vardır. Bu süreç araçtan araca değişmektedir fakat ortalama olarak 2-3 gündür. Bu süreçte balata araç sistemine tam uyumlu olmadığı için sürücülerin oldukça dikkatli olması gerekir. Balatalar tekerlek yapısıyla doğrudan ilişkili olduğu için, ani frenlemeden kaçınılmalıdır.
Fren Balata Ne Zaman Değişir?
Araçlarda frenleme sisteminde kullanılmak üzere geliştiren en önemli olan parçalardan birisi olan fren balatasının bittiğini nasıl anlarız; bunu öğrenmenin birçok yolu vardır ancak en kolay olanı ise; fren bastığımızda oluşan metalin metale sürtünmeden kaynaklı oluşan ses veya direksiyonu tam tur sola çevirerek oluşan boşluktan balatanın kontrolünü sağlamaktır. Günümüzde araçların da balata sensörüne eklenerek kontrolü daha da kolay sağlanmaktadır.
Balatanın bitmesi ve değiştirilmemesi sonucunda neler olur sorusu ise hem can sağlığımızı tehlikeye sokar hem de aracımızın güvenliğini azaltır. Fren balatası bitmesi sonucunda fren zayıflar, fren pedalında boşluk oluşur ve balatanın ermiş olmasında kaynaklı fren hidrolik yağında azalma meydana gelir.
En önemli sorulardan olan fren balatası ne zaman değişir sorusuna cevabımız ise, her periyodik bakım aşamasında kontrolünün sağlanmasıdır. Ortalama olarak 50 - 60 bin kilometre ömrü olsa da aracın kullanımına göre değişkenlik gösterebilir.
Otomobillerdeki DSG şanzıman teknolojisi, sürüş performansını artırarak hem hız hem de konfor açısından büyük avantajlar sunar. DSG şanzımanın sağladığı hızlı vites geçişleri ve yakıt tasarrufu araç sahipleri için en önemli özellikler arasındadır. Dolayısıyla ...
Aracınızı kullanırken gösterge panelinde bir ışık yanıp sönerse bu size önemli bir bilgi veriyor olabilir. İkaz lambaları, aracınızın sağlığı hakkında sizi bilgilendiren en temel göstergelerdendir. Ancak birçok sürücü bu ışıkların anlamlarını tam olarak bilmey...
Motor yağı, aracınızın verimli ve uzun ömürlü çalışmasını sağlamak amacıyla kullanılan en önemli araç sıvılarından biridir. Yağın yetersiz ya da çok olması, motorda farklı sorunlara neden olabilir. Zamanla motorun zarar görerek daha büyük sorunlara yol açması ...