Akü Çeşitleri Nelerdir?
Akü çeşitleri nelerdir? Kaç çeşit akü vardır? Kurşun Asit, Jel, Lityum İyon gibi akü çeşitlerini keşfedin!
Özellikle kışın çok daha fazla duymaya başladığımız antifiriz konusunda kapsamlı bir bilgi sunmak isterim. Araç motorunun fazla ısınarak hararet yapmasını önleyen şey, suyun devir daim yaparak dönmesi ve motoru soğutmasıdır. Bu devir daim sırasında su da ısınır. Suyun soğumasını sağlayan ise, havalandırma sistemidir. Döngüde herhangi bir aksaklık söz konusu olduğunda, motordan duman çıkar ve hatta aracın yanmasına yol açacak durumlar bile yaşanır.
Daha çok kış aylarında suyun donmasından kaynaklanan sebepten ötürü motor için gereklilik arz eden devir daim söz konusu olmaz. Bu durumda motorun yanma ve hatta çalışmama durumu baş gösterir. Antifriz ise, motor için önemli bir vazifeyi yerine getiren su içerisine konularak donmasını engeller. Özellikle kışın hava sıcaklığının eksilerde gezindiği iller için suya antifiriz eklenmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki, su sıfır derecede donar. Kış mevsiminde sıcaklığın eksilerden inmediği yerler için suya mutlaka antifiriz katılmalıdır.
Otomobilin soğutma sisteminin düzgün çalışması için en önemli unsurlardan biri olan antifiriz, özellikle kış aylarında araç sahipleri için vazgeçilmezdir. Ancak, antifiriz sadece soğuk havalarda değil, tüm yıl boyunca kullanılmalıdır. Peki antifiriz ne işe yarar? Neden gereklidir? Gelin, otomobilinizin motorunu soğutma sistemi aracılığıyla koruyan bu sıvıyı birlikte inceleyelim.
Antifiriz, motorun sıcaklık dengesini koruyan ve özellikle soğuk havalarda suyun donmasını önleyen bir sıvıdır. Aynı zamanda sıcak havalarda da motorun hararetini engeller.
İhtiyacınız olabilir: En İyi Antifriz
Antifiriz, suyun kaynama noktasını yükseltirken donma noktasını da düşürerek motorun her türlü iklim koşulunda stabil çalışmasına yardımcı olur. İçerdiği kimyasallar sayesinde suyun her iklim koşulunda akışkan olmasını sağlar. Bu sayede motorun soğutma sistemindeki sıvı dolaşımını da düzenleyerek motorun aşırı ısınmasını ya da donmasını engeller. Özellikle kış aylarında donan su, motorun ciddi şekilde zarar görmesine sebep olabilir. Yaz aylarında ise motorun hararet yapmasını önleyerek uzun yolculuklarda güvenli sürüş sunar. Sadece soğuk iklimlerde değil, her mevsim kullanılması gereken önemli bir sıvıdır.
Genellikle kaputun altında, radyatör kapağının hemen yakınında motor soğutma bölümü yer alır. Dolayısıyla antifiriz, aracın motor soğutma sistemindeki radyatör bölümüne eklenir. Antifiriz eklerken motorun soğumuş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde yüksek basınçlı sıcak sıvı dışarı fışkırabilir, zarar görebilirsiniz.
Bir nevi alkol türevi olarak ifade edebileceğimiz antifiriz, farklı renklerdedir. Kalitesine göre de donma seviyesi -50 veya -60 derecedir. Bazıları, su yerine antifiriz koyarak motor için sağlanması gereken devir daimî daha sağlıklı hale getireceğini düşünebilir. Ancak antifiriz suyla kullanıldığında donmaya karşı mukavemet edebilir.
Araçlarda kullanılan antifiriz miktarı, aracın markasına ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak antifiriz-su karışım oranı %50 antifiriz ve %50 su olacak şekilde ayarlanmalıdır. Daha soğuk iklimlerde bu oran %65 antifiriz, %35 su şeklinde de ayarlanabilir.
Antifriz konsantresi ile suyun karışım oranı, soğutma sisteminin etkili çalışması için büyük önem taşır. Aşağıdaki tabloda, farklı konsantre oranlarına göre antifrizin sağlayacağı donma derecelerini bulabilirsiniz:
Antifiriz kullanımı, aracın motorunu korumak için oldukça basittir ancak dikkat gerektirir. Radyatöre doğru oranda antifiriz-su karışımı eklenerek kullanılır. Araca göre belirlenen karışım oranı değişeceğinden dikkat etmeniz tavsiye edilir. Doğru kullanıldığında, motorun ısısını dengeleyerek koruma sağlar.
Antifiriz dolumu sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur karışım oranıdır. Yukarıda belirtildiği gibi %50 antifiriz ve %50 su oranı genel kabul gören bir karışımdır. Eğer çok daha soğuk bir bölgede yaşıyorsanız antifiriz oranını artırmanız motorun daha iyi korunmasını sağlayabilir.
Antifriz Oranı | Saf Su Oranı | Donma Derecesi |
%15 | %85 | -6 derece |
%22 | %78 | -10 derece |
%30 | %70 | -15 derece |
%35 | %65 | -20 derece |
%40 | %60 | -25 derece |
%45 | %65 | -30 derece |
%50 | %50 | -40 derece |
%60 | %40 | -52 derece |
Aracın performansı ve güvenliği açısından önemli olduğu için genellikle her 1-2 yılda bir antifirizin değiştirilmesi önerilir. Ancak aracın kullanım yoğunluğu, yaşadığı iklim şartlarına göre bu süre değişiklik gösterebilir. Antifiriz değişimi sırasında eski sıvıyı tamamen boşaltmalı ve yerine taze antifiriz eklemelisiniz.
Motoru soğuktan koruyan sıvı olarak bilinen antifirizin daha pek çok faydası vardır. Çünkü yaz aylarında da motorun hararet yapmasını önler. Ayrıca motor parçalarını paslanmaya ve korozyona karşı koruma sağlar.
Motorun sıcaklığını dengede tutarak aşırı ısınmasını engeller. Özellikle yaz aylarında yapılan uzun yolculuklarda oldukça önemlidir. Aksi takdirde motor hararet yapabilir ve ciddi hasarlar oluşabilir.
Antifiriz sadece soğutma değil, aynı zamanda motorun metal aksamlarının paslanmasını ve korozyona uğramasını da önler. Bu sayede motor parçalarının ömrü uzar ve daha uzun süre verimli şekilde çalışır.
Motorun sıcaklık dengesini sağlayarak aşırı ısınma veya donma sonucu oluşabilecek hasarları engeller. Böylece motorun ömrü uzar ve masraflar azalır.
Yakıt tüketimi motorun nasıl çalıştığına bağlıdır Antifiriz sayesinde motor aşırı ısınmadığı için daha verimli çalışır ve gereksiz yakıt harcaması önlenir.
Antifirizin bazı türleri çevre dostu formüller içerir. Özellikle organik antifirizler doğaya daha az zarar verir ve geri dönüştürülebilir.
Aracın çalışması için suyun donmaması gerekir. Bu antifirizin sağladığı önemli bir faydadır. Ancak daha farklı yararları da söz konusudur. Bir kere su devir daim sırasında motor aksamlarında kireçlenmeye neden olur. Zamanla bu kireçler su devir daimini engeller ve hararet gibi olumsuzluklarla sık karşılaşılmasına sebep olabilir. Antifiriz suda bulunan kireci çözüyor. Dolayısıyla motorun ve çeşitli arızların yaşanmasını önlüyor. Ayrıca suyun neden olabileceği paslanma gibi problemler de antifiriz sayesinde engellenebilir.
Antifiriz, suyun donmasını engellemesinin yanı sıra kaynama noktasını da yükselterek motorun ısısını dengeler. Bu nedenle dört mevsim kullanılması gereken araç bakım ürünüdür.
Antifirizler organik, inorganik ve hibrit olmak üzere üç ana çeşide ayrılır. Her biri farklı formül ve özelliklere sahip olduğundan aracın ihtiyaçlarına göre seçilmelidir. Organik antifirizler daha uzun ömürlü olup modern araçlarda tercih edilirken inorganik antifirizler daha eski araçlar için uygundur. Hibrit antifiriz ise her iki türün özelliklerini birleştirir.
Organik antifiriz, daha uzun ömürlü ve çevre dostu formülü ile bilinir. Genellikle 5 yıla kadar değiştirilmeden kullanılabilir, daha az zararlı kimyasallar içerdiği için sık tercih edilir.
İnorganik antifirizler daha kısa ömürlüdür, genellikle 2 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Metal yüzeylerde paslanma ve korozyona karşı iyi koruma sağlar.
HOAT Hibrit antifirizler, organik ve inorganik antifirizlerin karışımıdır. Hem uzun ömürlüdür hem de korozyona karşı güçlü koruma sunar.
Kırmızı, mavi, yeşil gibi renkler, antifirizin türünü ve kullanım amacını belirtir. Çünkü antifirizler farklı kimyasal bileşimlerine göre renklendirilir. Her renk farklı araçlar veya motor tipleri için uygun olabilir.
Kırmızı antifiriz, organik bileşenlere sahiptir, uzun ömürlü koruma sağlar. Özellikle daha yeni nesil araçlarda tercih edilir.
Mavi antifiriz, inorganik yapıdadır, genellikle daha eski model araçlarda kullanılır. Korozyon önleyici özelliklere sahiptir.
Yeşil antifiriz, inorganik antifiriz çeşididir, çoğunlukla eski model araçlarda tercih edilir. Yüksek performanslı soğutma sağlar.
Antifiriz kullanımı, tüm motorlu araçlar için büyük öneme sahiptir. Otomobillerden ağır vasıtalara kadar tüm motorlu araçlarda, özellikle zorlu hava koşullarında motorun korunması için gereklidir. Ayrıca bazı iş makineleri ve motorlu teknelerde de antifiriz kullanımı zorunludur.
Antifiriz, otomobillerde motoru aşırı ısınma ve donmaya karşı korumak için kullanılır. Her mevsim düzenli olarak antifiriz seviyesi kontrol edilmelidir.
Kamyonlar veya otobüsler gibi ağır vasıtalarda antifiriz kullanımı, daha büyük motorların korunması açısından hayati öneme sahiptir. Bu tür araçlarda genellikle antifiriz miktarı da daha fazla olur.
Motosikletler, tekneler ve tarım makineleri gibi motorlu araçlarda da antifiriz kullanılır. Burada önemli olan her araç tipi için uygun antifiriz çeşidinin kullanılmasıdır.
Antifiriz kullanımında en sık yapılan hatalar, yanlış karışım oranı, uygun olmayan antifiriz seçimi ile ilgilidir. Ayrıca antifirizin düzenli olarak değiştirilmemesi de motor performansını olumsuz etkileyebilir. Bu hatalardan kaçınmanız motor sağlığını koruyacağından aracınızın genel performansını ve ömrünü de destekler.
Yanlış karışım oranı motorun performansını düşürebilir, donma ya da aşırı ısınma riskini artırabilir. %50 antifiriz, %50 su oranı genellikle en uygun karışımdır.
Her araç farklı bir antifiriz türüne ihtiyaç duyar. Yanlış antifiriz seçimi motor aksamlarına zarar verip performans kaybına yol açabilir.
Antifirizin düzenli olarak değiştirilmemesi, motorun soğutma sisteminde paslanma, korozyon oluşmasına neden olabilir. Aracınızın performansını korumak adına “Düzenli Kontrol Edilmesi Gereken 4 Temel Sıvı” yazımıza göz atabilir, antifiriz ile birlikte diğer bakım ürünlerinin değişim süreleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Antifiriz seçerken aracınızın marka ve modeline uygun olan ürünü tercih etmelisiniz. Özellikle aracınızın kullanım kılavuzundaki önerilere dikkat ederek doğru karışım oranını yakalayabilirsiniz. Antifirizin donma - kaynama noktalarını kontrol etmeli, mevsim koşullarını hesaplayarak doğru seçim yapmalısınız. Kalitesiz antifiriz ise motorun aşırı ısınmasına ya da donmasına yol açabilir, bu nedenle güvenilir markaların antifirizlerini kullanmanız önerilir.
Antifiriz kullanırken radyatör kapağını açmadan önce motorun tamamen soğumasını beklemelisiniz. Sıcak motorun radyatör kapağı açıldığında basınç nedeniyle ciddi yaralanmalara yol açabilir. Antifirizi doğru miktarda, uygun karışım oranında eklemek de dikkat gerektirir. Çünkü doğru miktar motorun soğutma sisteminin verimli çalışması için büyük öneme sahiptir. Yanlış karışım oranı, antifirizin donma - kaynama noktalarını etkileyebilir. Antifirizi suyla karıştırmanız gerektiğinde ise saf su kullanmalısınız.
Antifiriz fiyatları, ürünün markasına, türüne ve içeriğine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Organik, inorganik veya hibrit antifiriz türleri arasında fiyat farkı olabilir. Bununla birlikte uzun ömürlü ve yüksek performans sağlayan antifirizler genellikle daha yüksek maliyetlidir. Satın alırken litre bazında fiyatlar, ambalaj büyüklüğü, konsantre veya kullanıma hazır formda olup olmadığına göre değişiklik göstereceğinden ihtiyaçlarınıza göre seçim yapabilirsiniz. Sağladıkları fayda düşünüldüğünde fiyatları oldukça uygundur. Markalara göre fiyatları farklılık göstermekle beraber, ortalama bir antifriz için ödenecek tutar 300-400 lira arasındadır.
Genellikle 1-2 yılda bir değiştirilmesi önerilir. Ancak araç kullanımına, iklim şartlarına göre süre değişebilir.
Antifirizin son kullanma tarihi, her ürünün ambalajında mutlaka bulunur. Genellikle 5 yıl kadar bir raf ömrüne sahiptir, ancak kullanımdan sonra antifirizin etkisi zamanla azalabilir.
Antifiriz donma noktası, karışım oranına bağlı olarak değişir. Genellikle doğru karışımda -37°C'ye kadar koruma sağlar. Daha düşük sıcaklıklar için karışım oranını ayarlamanız gerekir.
Antifiriz kaynama derecesini yükselmesını sağlayarak motorun optimum ısısını korur. Doğru oranda karıştığında motorun soğutma sisteminin verimli çalışmasını sağlar.
Kış aylarında, soğuk hava koşullarına dayanıklılık ve yüksek donma koruması sunan antifirizler tercih edilmelisiniz. Özellikle organik antifirizler, modern motorlar için uygun olabilir.
Antifiriz olmadan motor soğutma sistemi etkili şekilde çalışamaz, bu da motorun aşırı ısınmasına ve hatta donmasına yol açabilir.
Suyun donma - kaynama noktasını optimize eden kimyasal bileşiklerin karışımıdır.
Araca konulacak antifiriz miktarı, aracın radyatör kapasitesine bağlıdır. Genellikle binek otomobillerde 5-7 litre arasında su ve antifiriz karışımı yeterlidir.
Yeşil antifiriz, genellikle eski model araçlarda ve inorganik antifiriz kullanan sistemlerde tercih edilir.
Kırmızı renkli antifiriz, çoğunlukla organik asit teknolojisi (OAT) kullanan modern araçlarda kullanılır.
Mavi antifiriz, daha çok eski nesil araçlarda ve geleneksel soğutma sistemlerinde kullanılır.
Eksilme, radyatör veya su pompası gibi parçaların sızıntısından kaynaklanabilir. Ayrıca, aşırı sıcaklıklar antifirizin buharlaşmasına yol açabilir.
Bir aracın radyatörü genellikle 5 ila 10 litre arasında sıvı alır. Bu miktar, aracın modeline ve radyatörün boyutuna göre değişebilir.
Motor suyuna antifiriz eklenir. Antifiriz, motorun su ile soğutulmasını sağlar ve suyun donmasını veya aşırı ısınmasını önler.
Eski model araçlarda genellikle inorganik antifirizler tercih edilir. İnorganikler, paslanmayı önlemek ve sistemin ömrünü uzatmak için uygundur.
Antifiriz değişimi sonrasında su eksilmesi, sistemde hava kalmış olmasından kaynaklanabilir. Hava tahliye edilmediğinde sıvı seviyesinde düşüş yaşanabilir.
Mavi ve yeşil antifirizler karışırsa koruma performansında düşüş yaşanabilir. Farklı kimyasal yapılar nedeniyle soğutma sistemine zarar verebilir.
Kırmızı antifiriz, organik bazlı olup daha uzun ömürlüdür. Mavi antifiriz ise inorganik bazlıdır ve düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.
Mavi antifiriz, zamanla etkisini kaybeder, değiştirilmediğinde pas ve korozyona sebep olabilir. Ayrıca daha düşük kaynama noktasına sahiptir.
Kırmızı antifiriz genellikle daha uzun ömürlü olsa da aracın sistemine uygun değilse aşırı korozyona yol açabilir. Yanlış kullanımda ise soğutma performansı azalabilir.
Antifiriz genellikle her 1-2 yılda bir değiştirilmelidir. Ancak organik antifirizler daha uzun süre dayanabilir ve bu süre 5 yıla kadar çıkabilir.
Araçlarınızın soğutma sisteminin verimli çalışması için düzenli antifiriz kontrolü yapmanız oldukça önemlidir. Doğru antifiriz seçimi ise motorunuzun aşırı ısınmasını önleyerek uzun ömürlü olmasına katkıda bulunur. Siz de aracınıza uygun antifirizi bulmak ve performansınızı maksimum seviyede tutmak için Oilmarkt’a göz atabilirsiniz.